当前位置: 首页 > 最新通知 > 讲座 > 正文

学术报告第201958期

发布时间:2019-09-10 编辑:张惠兰 来源:科研

报告题目:Adaptive Parameter Estimation and Control via Estimation Error: Theory and Application

报 告 人:那靖 教授(昆明理工大

报告时间:2019911日下午1400~1600

报告地点:南一楼中314

摘要:Adaptive parameter estimation and   adaptive control have been well developed to achieve modeling and control for   uncertain systems. However, the well-known parameter estimation and adaptive   control methods have been mainly designed based on the gradient algorithms   (with appropriate modifications) by using the prediction error or control   error. Hence, the parameter estimation convergence and the online   verification of the required persistent excitation (PE) condition are   generally difficult with this framework. In this talk, we will introduce a   novel robust, fast adaptive parameter estimation framework, where the   estimation error between the unknown parameters and their estimates are   explicitly obtained and then use to drive online adaptation algorithms. This new   adaptation even allows to achieve finite-time parameter estimation, and can   be easily incorporated into adaptive control designs to achieve tracking   control and parameter estimation simultaneously. We will also introduce an   intuitive and numerically feasible approach to online verify the PE   condition. Finally, several practical application of this new adaptation to   in-car parameters estimation, ITER cryogenics system identification, and   adaptive control for robotics, wave energy converters (WECs) and other   realistic systems will be presented.

简介:那靖,现为昆明理工大学机电工程学院教授、博士生导师,国家基金委优秀青年基金获得者,云南省中青年学术技术带头人后备人才,欧盟“玛丽居里学者”。2004年和2010年于北京理工大学分别获得工学学士和工学博士学位。2011年至2013年于法国国际热核聚变组织(ITER Organization)从事博士后研,2015年至2017年于英国布里斯托大学工作。2010年起加入昆明理工大学机电工程学院,2013年破格晋升教授。主要研究方向为机电建模及智能控制、自适应参数估计、非线性控制及应用。主持国家自然科学基金项目5项,欧盟资助项目及省部级资助项目10余项。在Elsevier出版英文专著1部,发表论文100余篇(其中SCI 收录期刊论文60余篇)。获2013IFAC ICONS大会“最佳应用论文奖”,自动化学报颁发“首届钱学森论文奖”,“云南省自然科学二等奖”等学术奖励,并获“中国青年五四奖章”等荣誉称号。现为Neurocomputing等三个国际期刊编委。担任ICMIC 2017程序委员会主席、DDCLS2019会议共同主席等。